Timmerlagningar i Hovenäset och takjobb i Majorna

Resan gick norrut från Göteborg, ut till kustbyn Hovenäset i Bohuslän. Jag skulle hjälpa till med slutföra ett jobb åt kollegan Björn från Kustens Trähantverk, ett jobb jag tidigare var involverad i då vi bytte en syll.
Ett par stockar var nu kvar att bygga in i timmerväggen, sedan var undervåning klar för kunden att börja fixa på egen hand.

20160516_170401 20160517_112815 20160518_191502

Att timra på egen hand går bra så länge det inte blir för stora och tunga stockar och höga svåra lyft. Nu var stockarna behändiga trots allt och med lite finess går det att bygga stöd och hjälpmedel som gör att man klarar det mesta på egen hand.

Just när man måste passa in en stock mitt i en vägg så kan det vara lite svårt att få till höjdmåttet direkt utan att lyfta stocken in och ut åtskilliga gånger. Mot den undre stocken kan man göra ett bra drag (kopiera formen på den undre stocken upp till den övre) så att passformen blir tajt. För att detta skall kunna funka måste husets övre del lyftas så att man har fritt spelrum för att anpassa den undre stocken. Den nya stocken måste kunna läggas in i väggen utan att den är för hög och går emot den övre stocken. Men att avverka för mycket material direkt är vanskligt och man tar hellre det säkra före det osäkra och lyfter ut några extra gånger samtidigt som man avverkar lite material i taget.

20160519_131249 20160519_180812 20160519_180931

Nu skulle ett fönster byggas in också. Jag riktade upp väggen med en planka och sågade av stockarna så att fönsterkarmen får plats med lite marginal. Sedan skulle en t-gåt tillverkas. I timmerhus är detta en viktig del vid öppningar i väggarna. T-gåten håller väggen på plats och hindrar stockarna från att glida ifrån varandra i ändarna, där det i öppningarna inte finns någon knut. Med ett spår insågat i änden av stocken så sätter man in t-gåten. Traditionellt så sitter den i spåret utan skruv o spik då den även går in i den övre och undre stocken där den hålls fast.
Fönstret kom på plats och arbetet avslutades med belåtenhet.

 

Sedan bar det av till Majorna i Göteborg där Kustens Trähantverk behövde hjälp med färdigställandet av en takrenovering på ett av de fina landshövdingehusen.

20160523_114416 20160524_135451

Ett par fina dagar med takläggning och avetablering följde. Vi fick se ett åskoväder drämma ner en blixt i Älvsborgsbron så det steg upp en rejäl rökpuff runt de förvånade bilförarna. Händer inte varje dag. Det är något av det finaste med att jobba med hus; man är ofta nära naturens krafter och element. Det blir lite mer levande så. Lite mer livskvalitet.

/John

Posted in Uncategorized.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *